HOMEPAGE

setcases@setcases.org
Setcases - El Ripollés - Catalunya 2000
 

Història

L'extens municipi de Setcases (48,91 Km2 ) forma l'extrem Nord-oest de la Vall de Camprodon, a la capçalera del riu Ter. El seu terme forma un gran semicercle amb la base als grans cims dels Pirineus axials, des del puig del Bastiments fins al Costabona.

Setcases té un origen llegendari que diu que una família de ramaders, un pare i set fills que no havien pujat mai a muntanya, es va aturar al pla dels Hospitalets perquè les ovelles pasturessin. Quan feia dos dies que hi eren, va començar a nevar i els fills restaren meravellats perquè no havien vist mai aquelles volves blanques. Corregueren a dir-ho al pare que era cec. El pare els explicà que allò era neu, que arribaria a cobrir tota l'herba i que les ovelles es moririen de fam.

Van anar-se'n tot seguit avall i el pare va decidir que romandrien allò on hi hagués saüc i allà es van quedar. El lloc era plaent i cada un dels fills va construir la seva cabana. Per això el poble que va crèixer a l'entorn de les primeres cabanes és conegut amb el nom de Setcases.

Actualment el nombre de cases ja és molt superior al dels seus inicis; fins i tot el nombre d'hostals i restaurants sobrepassa la llegendària quantitat de set. Però, tot i aquesta evolució de les edificacions, Setcases segueix sent un bonic paratge del Pirineu Oriental on hom hi pot trobar la pau i la tranquil·litat que les grans ciutats no ens deixen gaudir.

El naixement del Ter es troba al nord-oest del terme, a Ulldeter o circ de Morens. A prop d'allà hi ha les runes del que va ser el primer redugi d'Alta Muntanya de l'excursionisme català, el refugi d'Ulldeter, a 2.390 metres d'altitud. Els materials emprats no suportaren les condicions climatològiques i amb el pas dels anys es va anar malmetent.

L'economia tradicional s'ha basat en la ramaderia, el carboneig i la recollida de llenya per a les fargues i també l'extracció de mena. En plegar les fargues, la majoria de la població vivia del contraban fronterer. Modernament la funció de centre d'excursionisme i la proximitat de les pistes de Vallter 2000 han donat una nova vitalitat a la població, que no compta amb masies (només cabanes per a pastors i carboners) i viu concentrada al poble de Setcases.

Com tots els pobles, Setcases té una església; l'element més important de l'Església de Sant Miquel Arcàngel és el retaule barroc, datat de 1692, situat al presbiteri i que presideix el conjunt del temple.


TOP POBLE HOMEPAGE

© Setcases.org, 2000